Grbavička 4, Sarajevo, Bosna i Hercegovina info@unioninvest.net +387 33 567 431 +387 33 220 952 UK flag BHS zastava

 

U posljednjem mjesecu 2019. godine kompanija UNIONINVEST obilježava značajan jubilej - 70 godina poslovanja.

 

U ovih sedam decenija bilo je mnogo truda i zalaganja radi postizanja velikog napretka i uspjeha u oblastima projektovanja, izgradnje i održavanja kompleksnih objekata,  u skladu sa željama i potrebama investitora.

 

Od osnivanja do danas UNIONINVEST je, u mnogočemu, bila i ostala jedinstvena kompanija u Bosni i Hercegovini i regiji.

 

Sve je počelo u decembru 1949. godine, kada je odlukom Vlade FNR Jugoslavije kompanija registrirana pod nazivom SNAGA. Godine 1955. mijenja svoj naziv i djeluje pod imenom MONTAŽNO PROJEKTNO PREDUZEĆE, zapošljavajući 450 radnika. Godine 1970. dobiva naziv UNIONINVEST pod kojim i danas djeluje. Istovremeno počinje ekspanzija ove kompanije, koja se nastavlja do početka ´90-tih. Broj uposlenih dostiže 11.000, a ukupan godišnji obrt više od 400 miliona američkih dolara.

 

Kompanija je bila prisutna na cijeloj teritoriji bivše SFR Jugoslavije, kao i na tržištima Evrope i širom svijeta, od kojih su najvažnija tržišta bila u SR Njemačkoj, Rusiji, Alžiru, Libiji, Kuvajtu, Iraku i Iranu.

 

Među prvim kompanijama u jugoistočnoj Evropi se počinje baviti tretmanima voda, instalacijama solarnih sistema, kao i  instalacijama gasnih cjevovoda.

 

Kontinuirani razvoj kompanije prekinula je agresija na Bosnu i Hercegovinu. Od 1992. do 1995. godine prouzrokovana je nemjerljiva šteta u materijalima i ljudskom potencijalu UNIONINVEST-a. Skoro 80 posto materijalnih sredstava društva je uništeno, a šteta je procijenjena na preko 100 miliona maraka .

 

Uprkos teškim gubicima, menadžment UNIONINVEST-a je i tokom rata, uspio nastaviti sa radom kroz prethodne ugovorene, ali i nove poslove u Frankfurtu, Berlinu (Njemačka), Moskvi (Rusija), Alžiru.

 

U postratnom periodu UNIONINVEST se organizira kao ujedinjeno preduzeće, a svi raspoloživi kapaciteti su stavljeni u funkciju zajedničkih interesa, sanacije kompanije i održavanja njenog kontinuiteta. Aktiviraju se novi projekti i kompanija veoma brzo ponovo postaje vodeća u području investicione izgradnje.

 

Slijedom svoje poslovne tradicije, vođen kreativnim menadžmentom, kadrovski ojačan i rasterećen glomaznog neproduktivnog aparata UNIONINVEST uspješno završava i proces privatizacije, te se prilagođava novim uslovima privređivanja.

 

Danas, kao dioničko društvo, UNIONINVEST predstavlja lidera u inženjerskim projektima na lokalnom tržištu i prepoznatljiv je brend u regiji.

 

Ozbiljan i profesionalan pristup poslovanju, tokom svih sedam decenija postojanja, učinio je UNIONINVEST modernom inženjering kompanijom koja efikasno i profitabilno odgovara na sve potrebe klijenata uz održavanje kvaliteta i integriteta poslovanja na zadovoljstvo zaposlenih, klijenata i partnera.

 

Prepoznavajući trenutne tržišne potrebe, UNIONINVEST je profilisao rad u tri osnovna pravca: tretman pitkih i otpadnih voda, razvoj nekretnina i inženjering u izgradnji kompleksnih objekata.

U svim navedenim poljima UNIONINVEST pruža usluge tehničkog i finansijskog inženjeringa  primjenjujući standarde energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

 

Zajedno s investitorima, klijentima i partnerima UNIONINVEST timski radi i optimizira rješenja sa ciljem ostvarivanja što bolje dugoročne saradnje.

 

Od njenog osnivanja do danas, glavne resurse kompanije čine kadrovi, kako monterski,  tako i inženjerski kadar, te stručnjaci raznih profila i specijalnosti. Bez njih UNIONINVEST ne bi bio ono što je danas. Ovom prilikom Uprava društva želi im se zahvaliti za doprinos u očuvanju i razvoju kompanije i od srca čestitati ovaj značajni jubilej.

 

 

 

 

 

NOVOSTI

20/12/2019

U posljednjem mjesecu 2019. godine kompanija UNIONINVEST obilježava značajan jubilej - 70 godina poslovanja.

više
24/10/2018

I (prva) vanredna Skupština društva Unioninvest holding d.d. Sarajevo u 2018. godini, zakazana je za dan 07.11.2018. godine (srijeda), sa početkom u 10,00 časova u poslovnim prostorijama Unioninvest holding d.d. Sarajevo.

više
02/02/2017

OGLAS ZA PRIJEM U RADNI ODNOS - inžinjer elektroenergetičar

više
back Top