Olimpijski kompleks Zetra

Rekonstrukcija ratom uništenog objekta, Kompleksni ižinjering 1999

Olimpijski kompleks ZETRA je najveći Sarajevski sportsko-rekreativni kompleks sagrađen za potrebe  XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine. Izgradnja samog kompleksa ZETRA je počela u junu 1981. godine a okončana 1982. godine.

Tokom ratnih razaranja 1992-1994 kompleks je kompletno spaljen i razrušen.
Sanaciju objekta je vodio Unioninvest sa svojim kooperantima, a zahvaljujući finansijskoj podršci Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

U okviru kompleksa su slijedeći objekti: olimpijska dvorana, stadion za brzo klizanje, energana, Aneks Olimpijske dvorane, gradska toplana, parkinzi i servisna prometnica, parkovi i zelene površine.
Ukupna površina kompleksa: 59.942,84 m2

Olimpijska dvorana je u potpunosti građevinski sanirana. Izvršeni su građevinski zahvati i u prostorima garderoba, te dogradnja aneksa za potrebe Olimpijskog muzeja i Olimpijskog komiteta BiH.

Ledena dvorana je montažno-demontažnog tipa.

Gledalište ima 5.400 numerisanih mjesta, umjesto ranije predviđenih 8.400.

Puni kapacitet je 12 000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20 000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije.

Instalacije su modernizovane; rasvjeta je u skladu sa međunarodnim standardima za sportske objekte, grijanje i hlađenje obezbjeđuju komfor najkvalitetnijih zahtjeva.

Ugrađen je Centralni nadzorni sistem, izuzetno fleksibilan videonadzorni sistem, kao i ozvučenje, LED monitori i semafori.
Uveden je novi sistem rashlađivanja ledene plohe i to putem sekundarnog medija, glikolom odnosno kalcijevim hloridom.
Izvedene su kvalitetnije prometnice, te uređeno veliko parkiralište oko objekta.

Aktuelni projekti

Shopping Basket